Du som jobbar inom byggbranschen skyddas både rättsligt och ur säkerhetssynpunkt av de arbetsrättsliga regler och lagar som gäller i Sverige. Regler om kollektivavtal och arbetsmiljö finns till för att säkerställa att alla som arbetar inom byggbranschen har schyssta villkor och att ingen arbetsgivare slarvar med säkerheten eller låter de anställda jobba för lägre än de överenskomna minimilönerna.
Trots detta förekommer det mycket fusk inom byggbranschen i Stockholm, inte minst med avseende på arbetsrättsliga frågor. Att arbetsgivare låter folk jobba svart är kanske det vanligaste fusket, men det slarvas även med säkerheten på många byggen runt om i landet. Om du misstänker att din arbetsgivare bryter mot lagar eller regler så kan du kontakta en arbetsrättsjurist. En arbetsrättsjurist är en advokat specialiserad på arbetsrättsliga frågor kring kollektivavtal, medbestämmande och så vidare. En arbetsrättsjurist kan hjälpa dig att utröna om din arbetsgivare bryter mot arbetsrätten, samt hjälpa till att föra din talan
Slarvas det med säkerheten?
Du och dina medarbetare har rätt att jobba under så säkra förhållanden som möjligt. Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige, och det kan naturligtvis aldrig bli lika säkert att arbeta på ett bygge än på ett kontor, men det är ingen ursäkt för en arbetsgivare att tumma på säkerheten. Med säkerhet menas här både att se till att det finns rätt säkerhetsutrustning på bygget och att se till att alla som jobbar på bygget har kunskap och en medvetenhet kring säkerhetsfrågor. Precis som ett trasigt räcke kan vara en risk kan en dåligt utbildad kollega vara det.
Finns kollektivavtal?
Som byggjobbare ska du aldrig ta arbete hos ett byggföretag som saknar kollektivavtal. Det gör det mycket svårt att få lika bra villkor som andra inom branschen med samma utbildning och erfarenhet. Dessutom är det ett tecken på att din chef tar lätt på arbetsrätten och kanske även på säkerheten. Alla seriösa byggföretag har kollektivavtal där vissa grundläggande villkor förhandlats fram.
Misstänker du att din chef anlitar svart arbetskraft?
Om du arbetar på ett större bygge och misstänker att det förekommer svartarbete kan du anmäla detta till Byggnads eller det fackförbund du annars är medlem hos. Svartarbete är både en arbetsrättslig fråga och en säkerhetsfråga. Risken är stor att de som jobbar svart saknar kunskap om säkerhetsrutiner och dessutom finns risk att de utnyttjas av arbetsgivaren. Är du osäker kan du alltid kontakta en arbetsrättsjurist som kan hjälpa dig att undersöka situationen. Du ska aldrig passivt acceptera att din chef anlitar svart arbetskraft. Att byggföretag låter människor jobba med sämre villkor underminerar hela byggbranschen.
Kontakta en arbetsrättsjurist i Stockholm
Det kan vara bra att läsa på lite om arbetsrätten för dig som jobbar i byggbranschen. Har du frågor om ditt jobb eller din arbetsgivare eller har sett eller hört något du undrar över kan du också kontakta en arbetsrättsjurist. En advokat som kan arbetsrätt har verktygen för att analysera situationen och ge dig råd kring hur du bör agera.
Läs mer på https://www.arbetsrättsjuriststockholm.se.
Andra inlägg
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Snickare i Upplands Väsby förverkligar dina husdrömmar
- Papptak i Stockholm för alla typer av fastigheter
- Hemligheten bakom att välja rätt byggbutik
- Byggställningar i Stockholm – en förutsättning för säkra byggprojekt
- Rörmokare i Huddinge för alla dina behov
- Renovera kök i Stockholm med omsorg och kvalitet
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Badrumsrenovering – en ny era för ditt badrum i Solna
- Lösullsisolering i Västerås