I USA, Australien och på Nya Zeeland så är det redan en beprövad metod. I exempelvis London så har man sedan länge använt tekniken för att skapa så kallade pop-up-affärer. I Brixton finns exempelvis ett större område där kreativa människor samlats och säljer sin konst, spelar musik och där man kan svalka sig med en kall öl och äta en bit spännande mat från världens alla hörn. Vad talar vi om? Containerhus!
Man tar helt enkelt en tom container, man isolerar och inreder den och vips så har man ett spännande rum att leva i eller för att använda som lokal för försäljning av något slag. Vill man så bygger man ut och använder fler containrar – på höjden, på bredden, med utstickande partier, med en container stående på högkanten; allt är möjligt och det är i stort sett endast din fantasi som sätter gränserna. Den – och det bygglov som kommer att krävas. Där är förmodligen det stora hindret för dig. Den svenska byråkratin inom byggnadsfrågor är mycket– men särskilt smidig är den inte och den är inte speciellt vidsynt då det kommer till kretaiva projekt och utmanande byggnationer. Här ska man dock ha klart för sig att det inte handlar om någon Lars Vilks-bygge i de värmländska skogarna eller ett stort utkikstorn i Kivik – det handlar faktiskt om ett bra sätt att bygga bostäder.
Uppställt så här så ser det kanske ut som ett slags verklighetens Minecraft – men faktum är att den här tekniken borde uppmuntras och implementeras i den svenska byggtraditionen; speciellt sett till dagens akuta bostadskris. För; att bygga hus med containrar har några uppenbara fördelar och vi tänkte peka på några av dessa här nedan:
- Billigt: en begagnad container kostar mellan 10-17.000 kronor. För ett hus som är ungefär 150 kvm så krävs ungefär åtta stycken containrar. Berätta gärna om vilka andra husstommar som kostar 120.000 kronor (enligt uträkningen 8x15.000 kronor) och som går att bygga i så olika former?
- Miljövänligt: att återvinna containrar gör att ingenting går till spillo, något som naturligtvis är bra ur en miljöaspekt.
- Kreativa lösningar. I Sverige så har vi genom åren och alltsedan världsutställningen i Stockholm 1930 haft en förkärlek för funktionalismen. Vad är då mer funkis än de raka, fina linjer i en container? Ser man till hur man exempelvis bygger i USA så är det heller inte ovanligt att se att ena väggen blir av glas och att man således även får det ljusinsläpp som så aktivt eftersöks inom funktionalismen. Att bygga hus av en container är att ta Le Corbusiers tankar vidare till en helt ny nivå. Raka, fina linjer, funktionella lösningar och härligt ljus. Lika rationellt och funktionellt som en bil eller ett flygplan.
I Sverige ska man dock veta att det finns en sak i synnerhet som gör det svårare att bygga containerhus. Jämför man Nya Zeeland, Australien och vissa delstater i USA så är det en sak som utgör en avgörande skillnad: vårt klimat. För att kunna leva och bo året om i ett hus byggt av containrar så krävs det god isolering och byggteknisk kunskap. Troligt är därför att en privatperson som vill prova lösningen måste lägga ganska mycket pengar på lösningen kring isoleringsfrågan samt för ett företag som slutför byggnationen. I övrigt så tycker vi att fördelarna vida överskrider nackdelarna.
Behöver du hyra en container för något annat ändamål kan vi rekommendera ett besök här: https://www.hyracontainerstockholm.nu/.