Frågor och svar om att vårda sin fiskbensparkett

Har du en fiskbenparkett är du sannolikt mycket mån om att den är i bra skick och att den ser bra ut i största allmänhet. Anledningen till att de flesta väljer att lägga ett parkettgolv är just för det estetiska värdet det tillför bostaden. Att då inte ta hand om sin fiskbensparkett ordentligt gör att man tappar en hel del av det här värdet.

Samtidigt kan det kännas svårt att exakt veta hur en fiskbensparkett ska underhållas. Kanske är man rädd för att skada golvet med sina åtgärder, eller så är man bara osäker på om underhållet sker på effektivast möjliga sätt. Att sköta om en fiskbensparkett behöver inte alls vara särskilt svårt, men det kräver mer eftertanke och ansträngning än om du till exempel har ett plastgolv.  

Hur får man bort repor?

För att få bort stora repor och skador i din fiskbensparkett krävs troligtvis en golvslipning. En golvslipning är bra att göra av flera skäl – inte bara för att få bort repor och skador. Efter en väl genomförd golvslipning kommer din fiskbensparkett att se ut som ny.

Har du däremot endast mindre repor kan detta åtgärdas tämligen enkelt. Införskaffa en olja eller lack i samma färg som trästavarna kom i och täck över det skadade området. Använd sedan en trasa, som inte fäller, och torka kring repan. Det här kommer visserligen att inte att ta bort reporna, men de kommer att bli betydligt svårare att upptäcka.

fiskbensparkett

Vad bör man tänka på vid rengöring?

Att rengöra en fiskbensparkett är inte som att rengöra ett golv av till exempel plast eller massivt trä. Ett parkettgolv bör rengöras med särskilt anpassade rengöringsmedel som är tillverkade för att skona golvet så långt det går.

Vidare bör du tänka på att inte ha för mycket vatten när golvet ska våttorkas. Det här gäller i regel för trägolv överlag och är viktigt även för parkettgolv. Det bästa sättet att undvika svårborttagna fläckar är dock att tänka förebyggande. Så fort du spiller något färgstarkt på golvet bör du genast torka upp det. När det väl har satt sig kan det vara svårt att få bort.

Vilka är de vanligaste felen när det kommer till att vårda sin fiskpensparkett?

Ett vanligt misstag är att inte vara noggrann med att förse sina möbler med tassar. Att göra så är en enkel och billig investering som kan spara dig många tusentals kronor på lång sikt. Har man en kontorsstol bör hjulen vara gjorda av gummi. Är de gjorda av plast eller något annat material bör man ha en underlagsmatta.

Vidare är det vanligt att slarva med dörrmattorna. Optimalt är om det finns en tjockare dörrmatta av gummi på dörrens utsida. På insidan bör en mer mjuk dörrmatta finnas som tar bort den sista och lite mindre smutsen. Går man in med skor på golvet, vilket inte rekommenderas, bör man vara särskilt försiktig. Ett endaste litet gruskorn som fastnat på ena skons undersida kan i värsta fall ge upphov till många och långa repor på din fiskbensparkett.

16 Jul 2017