Bygga replokal hemma

Många drömmer om att bygga en replokal eller musikrum, att ha tillsammans med familjen, bandet eller bara som en kul grej med kompisarna när det är fest. I Stockholm är det svårt att få tag på en replokal, och har man bara musiken som hobby kan man lika gärna fixa en lokal själv, tänker många. Att ständigt ha tillgång till uppriggade instrument är dessutom ett jätteplus om du vill att dina barn ska bli intresserade av musik och kanske kunna börja öve lite i smyg på egen hand.

Beroende på hur ambitiös du är finns det många sätt att gå tillväga, från enklast möjliga setup till riktigt avancerad akustikbehandling. Det som kanske framför allt är eftersträvansvärt när det gäller replokaler i boendemiljö är väl att det är relativt ljudtätt utåt, så att repandet inte stör grannar eller mindre musikintresserade familjemedlemmar. Att göra en lokal helt ljudisolerad är dock en extremt svår uppgift, särskilt när det rör sig om instrument som trummor, bas och förstärkt elgitarr. Ljud, särskilt låga frekvenser, har en fenomenal förmåga att fortplanta sig i en byggnad.

två killar spelar gitarr

Akustik

Här krävs att man har ett hum om akustik och hur ljud beter sig i ett rum. Ljud består av vågor, som fortsätter rakt fram tills det stöter på ett material. En del av ljudet kommer att fortsätta genom materialet och en del kommer att studsa mot materialet och vända tillbaka, en så kallad reflektion. Beroende på vilka toner oms spelas och vilket instrument man spelar det på, ser ljudvågorna olika ut och är olika långa. Det är viktigt att man anpassar och dimensionerar sitt rum så att ljudvågorna inte studsar fram och tillbaka genom sig själva, att de resonerar. Det finns tabeller för hur man ska dimensionera en replokal eller studio på bästa sätt för att undvika stående vågor och resonans.

Vinklar och vrår

En bra tumregel är att bygga in vinklar och vrår i rummet. En fyrkantig låda är sämre ett rum med många vinklar och vrår. Man måste inte bygga vinklar och vrår i själva rummet, utan kan ordna det med akustiska hjälpmedel som basfällor och akustikplattor som sätts upp på väggarna. Mattor på golvet kan också hjälpa till att dämpa ljudet.

Det bästa sättet att göra ett rum ljudisolerat är dock att bygga ett ”rum i rummet”, dvs bygga väggar, golv och tak inne i ett rum, som inte har kontakt med det ”vanliga” rummets väggar, golv och tak. Golvet kan vila på sand eller sågspån och ska ha en luftspalt på någon centimeter mellan väggar och tak. Det finns många forum på nätet med länkar till ritningar på hur ett sådant rum kan byggas och vilka material som är bäst att använda sig av. I ett flytande rum kan ett rockband dra på ganska högt utan att grannarna störs.

Fönster och ventilation

Det som släpper ut mest ljud ur ett rum är förstås ventilationen och fönstren. Ventilation kan man oftast fixa ganska hjälpligt med hjälp av akustikfällor och filter. I fönstren bör man byta ut de vanliga fönstren mot tjockare rutor, ju tjockare desto bättre. Se även till att rutorna sitter fast ordentligt i bågarna så att de inte börjar vibrera och orsaka ännu mer oljud.

Vill man ha ännu mer ljudisolering kan man även sätta bubbelplast för fönstren, något som kanske påverkar utsikten men ändå släpper in ljus. Allra bäst är dock att bygga replokal i ett rum med små eller inga fönster, till exempel en källarlokal. Lämpligt rockljus är ju ändå inte solljus, utan snarare spotlights och discokula.

Blir det dyrt?

Du kan komma undan billigt med att bygga en replokal om du bara vill inreda den med några gipsskivor, tapet och ett parkettgolv eller heltäckningsmatta. Vill du däremot göra en gedigen akustikbehandling av rummet får du vara beredd på att det kommer at kosta en hel del. Dessutom tillkommer ju musikutrustningen samt övrig väsentligt kringutrustning som ölkyl, soffor, bord, stolar osv.

Den som inte har möjlighet att bygga en egen replokal kan besöka exempelvis http://www.replokalstockholm.nu/.

 

18 Apr 2018