Dags att bygga fritidshus? Det kan vara både roligt och inspirerande. Men vad ska man tänka på? Vilka regler gäller? Här finns tipsen som kan vara bra att känna till.
Det finns olika sätt att gå till väga när man ska bygga fritidshus. Det är mycket att tänka på och ta ställning till. Antingen bygger man det själv, köper nyckelfärdigt hus, anlitar en byggfirma eller kanske en lokal snickare. Vill man rita det själv eller anlita en arkitektbyrå? Frågorna som uppstår är säkert många. Vad ska arkitekturen uttrycka? Romantik, charm, mer kantigt, modernt, lantligt, högt, lågt, ja utbudet och variationerna är oändliga. Har priset en avgörande roll? Ska det vara en veranda, hur ska tomten planeras? Vilket avloppssystem fungerar? En väg att gå är att ta kontakt med någon firma eller snickare som har varit i branschen ett tag och ställa alla de rätta frågorna. Kanske han kan ge tips om sådant man själv aldrig ens funderat över.
Fritidshus, sommarhus och hytter
Begreppet fritidshus och sommarhus finns i flera olika länder. I Norge kallar man det för hytte. I England har det benämningen helg-stuga eller weekend-stuga. Det är helt enkelt en liten stuga eller ett hus som man använder på sin lediga tid. Man åker dit över helgen, sommaren och kanske även på vintern om det är isolerat. Från början var det oftast oisolerade mindre byggnader som användes som förråd efter säsong. Så länge man bor där under de perioder som är tillåtna så finns det inga problem. Vill man däremot flytta ut permanent kan det finns det flera saker att ta i beaktande. Utvecklingen har gått till att allt fler väljer att flytta ut permanent till sina sommarhus. Att bygga sitt fritidshus kan vara en dröm man gått och burit på länge. Då vill man att allt ska klaffa perfekt och ser fram emot dagen då man kommer flytta in i sitt drömhus. Vem vet vad det bär med sig. Kanske blir det så småningom ett permanent boende. Bäst att se till att allt blir rätt från början.
Boverkets regler
Vid alla byggen finns det regler som måste följas. Byggverket har därför skapat något som kallas bygg- och konstruktionsregler. Samhället kräver att man ser till att följer anvisningar och anpassningar. Husen ska vara byggda med rätt konstruktion, ha god bärförmåga, vara barnsäkert och ha en god tillgänglighet. Vidare bör de uppfylla kraven på brandsäkerhet och en god inomhusmiljö. Det omfattar till exempel ventilation. Vidare finns det krav på att byggnaden ska bevaras och underhållas under hela dess livstid.
Andra inlägg
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Snickare i Upplands Väsby förverkligar dina husdrömmar
- Papptak i Stockholm för alla typer av fastigheter
- Hemligheten bakom att välja rätt byggbutik
- Byggställningar i Stockholm – en förutsättning för säkra byggprojekt
- Rörmokare i Huddinge för alla dina behov
- Renovera kök i Stockholm med omsorg och kvalitet
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Badrumsrenovering – en ny era för ditt badrum i Solna
- Lösullsisolering i Västerås